ul. Zygmuntowska 15/6

Dentysta - stomatolog Nowy Sącz

Dieta a zdrowie jamy ustnej — co jeść, by wzmocnić zęby i dziąsła?

Twierdzenie, że dieta rzutuje na nasze zdrowie, jest truizmem. W dostępnych w sieci artykułach najczęściej poruszane są dwa związane z tym zagadnieniem tematy: choroby metaboliczne oraz problemy z nadwagą. Zdecydowanie rzadziej mówi się natomiast o wpływie sposobu odżywiania na zdrowie jamy ustnej. Postaramy się to naprawić — w naszym wpisie opowiemy, jak wzmocnić zęby i dziąsła dzięki właściwie dobranemu menu.

Co warto jeść, żeby mieć zdrowe zęby?

Dieta na wzmocnienie zębów — nabiał

Wśród pokarmów, pozwalających na zachowanie zdrowia jamy ustnej, na pierwszym miejscu wymienia się zwykle nabiał. Jest on bogaty w wapń, podstawowy budulec kości i zębów, jego spożywanie przyspiesza więc procesy remineralizacji. Do diety warto włączyć przede wszystkim:

  • Sery. Oprócz dużych ilości wapnia zawierają one fosforany, które wpływają pozytywnie na stan szkliwa. Żucie sera stymuluje też produkcję śliny. Wypłukuje ona bakterie z jamy ustnej, co wzmacnia zęby i dziąsła, zapobiegając rozwojowi stanów zapalnych.
  • Mleko. Obniża ono poziom kwasowości w jamie ustnej, zmniejszając tym samym ryzyko pojawienia się ognisk próchnicy.
  • Jogurty. Ich jedzenie nie tylko pozwala na wzmocnienie zębów, lecz również przyczynia się do eliminacji problemu nieświeżego oddechu. Uzyskanie tego ostatniego efektu jest możliwe dzięki probiotycznym bakteriom Lactobacillus bulgaricus oraz Streptococcus thermophilus — rozkładają one znajdujące się w jamie ustnej związki, odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach (mowa tu głównie o siarkowodorach).

Warto jednak zaznaczyć, że wielu producentów wyrobów mlecznych (zwłaszcza deserów) dodaje do nich szkodliwy dla zdrowia zębów cukier. Wybierając nabiał w sklepie, powinniśmy więc w pierwszej kolejności sięgać po wyroby naturalne, które z reguły nie są dosładzane.

Warzywa — jak wzmocnić zęby dzięki ich spożywaniu?

Dieta osoby, której zależy na zdrowych zębach, musi być również bogata w witaminy. Najlepszym ich źródłem są warzywa. Dobroczynny wpływ na stan jamy ustnej mają zwłaszcza:

  • kalarepa,
  • marchew,
  • seler naciowy,
  • rzodkiewka.

Oczyszczają one powierzchnię szkliwa i stymulują produkcję śliny, co wzmacnia zęby i dziąsła oraz ogranicza ryzyko pojawienia się płytki bakteryjnej. Warto też włączyć do jadłospisu warzywa liściaste, takie jak szpinak, sałata i jarmuż — zawierają one duże ilości wapnia oraz kwasu foliowego. Ten ostatni składnik powinien zainteresować przede wszystkim osoby, które zastanawiają się, jak wzmocnić dziąsła — wspomaga on naturalne procesy regeneracji, zachodzące w ich obrębie. Z kolei cebula ma właściwości bakteriobójcze, zapobiega więc namnażaniu się szkodliwych dla zdrowia jamy ustnej mikroorganizmów.

Co jeść na zdrowe zęby? Owoce, które warto włączyć do jadłospisu

Ważnym źródłem witamin w diecie są też owoce. Jeżeli zależy nam na zdrowych zębach, powinniśmy uwzględnić w naszym menu przede wszystkim te z nich, które zawierają duże ilości witaminy C (truskawki, cytrusy) - ich spożywanie ogranicza ryzyko rozwoju stanów zapalnych, przyczyniających się m.in. do powstawania chorób przyzębia. Warto też jeść owoce o włóknistej konsystencji, takie jak np. jabłka. W trakcie ich żucia dochodzi do intensywnego wydzielania śliny. Jak już wspomniano wcześniej, wypłukuje ona z jamy ustnej bakterie, pozwalając tym samym na wzmocnienie zębów. Z kolei spożycie świeżej gruszki zmniejszy kwasowość w ustach, może być więc potraktowane jako element profilaktyki próchnicy.

Ryby — jak wzmocnić dziąsła i zęby dzięki ich spożywaniu?

Ryby zawierają duże ilości substancji, odpowiedzialnych za przyswajanie wapnia i fosforu: witaminy D oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Ich spożywanie sprzyja więc remineralizacji szkliwa, a tym samym — zdrowiu zębów. Powinny sięgać po nie również osoby, które zastanawiają się, jak wzmocnić dziąsła: wspomniane kwasy hamują rozwój stanów zapalnych, będących jedną z przyczyn paradontozy.

Owoce i warzywa, które są dobre dla zdrowia jamy ustnej

Co jeść na zdrowe zęby? Największe zaskoczenie — rodzynki

Obecność rodzynek w zestawieniu pokarmów, pozytywnie wpływających na zdrowie zębów, może dziwić: są one słodkie i lepkie, ich fragmenty mogą więc utknąć w trudno dostępnych miejscach jamy ustnej. Naukowcy odkryli jednak, że zawierają one składniki hamujące rozwój bakterii — osoby, zastanawiające się, jak wzmocnić zęby i zabezpieczyć je przed pojawieniem się ubytków, mogą więc śmiało włączyć ten smakołyk do swojej diety. Dodajmy, że podobne właściwości ma suszona żurawina.

Dieta na wzmocnienie zębów — znaczenie pokarmów pełnoziarnistych

Wśród produktów spożywczych, umożliwiających wzmocnienie zębów, specjaliści wymieniają też często pełnoziarniste pieczywo, otręby i brązowy ryż. Zawierają one fosfor, który jest jednym z budulców zębiny. Ponadto ich jedzenie:

  • zwiększa produkcję śliny, przyczyniając się do usuwania z jamy ustnej resztek pokarmów,
  • pozwala na normalizację poziomu cukru we krwi.

Wyjaśnijmy, że ten ostatni efekt jest istotny z punktu widzenia profilaktyki cukrzycy. Cierpiące na nią osoby są bardziej od ogółu populacji narażone na choroby przyzębia — ograniczając prawdopodobieństwo jej wystąpienia, dbamy więc również pośrednio o wzmocnienie zębów.

Co wzmacnia zęby i dziąsła? Napoje korzystnie wpływające na zdrowie jamy ustnej

Dieta, której celem jest wzmocnienie zębów, powinna obejmować również odpowiednio dobrane napoje. Godne polecenia są przede wszystkim:

  • Zielona herbata. Zawiera ona duże ilości fluoru. Pierwiastek ten wzmacnia szkliwo i zapobiega tworzeniu się płytki nazębnej.
  • Jej picie pozwala wypłukać z jamy ustnej cząstki jedzenia, co wzmacnia zęby i dziąsła oraz zapobiega powstawaniu ognisk próchnicy. Najlepsze efekty da spożywanie wody mineralnej, bogatej w ważne dla zdrowia zębów pierwiastki (np. fluor i wapń).

Warto pić również niesłodzone soki owocowe i warzywne — są one cennym źródłem witamin.

Czy warto jeść produkty mleczne, aby mieć zdrowe zęby?

Dieta na zdrowe zęby — jakich pokarmów unikać?

Wśród składników potraw, których należy unikać w trosce o zdrowe zęby, pierwsze miejsce zajmuje niewątpliwie cukier — przyczynia się on do demineralizacji szkliwa i zwiększa ryzyko wystąpienia próchnicy. Szczególnie niekorzystny wpływ na jamę ustną mają zawierające go produkty lepkie: cukierki, czekolady i suszone owoce (wyjątkiem są rodzynki). Osoby, którym zależy na wzmocnieniu zębów, powinny również zrezygnować:

  • z pokarmów zwiększających kwasowość (mogą być one przyczyną powstawania ognisk próchnicy);
  • z chrupiących przekąsek, takich jak chipsy lub krakersy;
  • ze słodzonych napojów.

Należy też zachować ostrożność w przypadku alkoholu (podrażnia on błonę śluzową dziąseł, przyczyniając się do rozwoju stanów zapalnych).

Jak wzmocnić zęby? Nie tylko dieta ma znaczenie

Dieta, która pozwoli na wzmocnienie zębów, musi być też zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana, tak, by możliwe było dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych dla zdrowia jamy ustnej makro- i mikroelementów. Trzeba też pamiętać, że tym, co wzmacnia zęby i dziąsła w największym stopniu, jest dbałość o higienę: szczotkowanie uzębienia po każdym posiłku oraz dokładne usuwanie resztek pokarmu nicią dentystyczną.

Chcesz zadbać o swoje zęby i dziąsła?
Zadzwoń do nas i umów się na wizytę kontrolną!